BOKA EN AKADEMISK SAMRÅD

November 2018 06 —Gå ut ur detta liv - en Shamans guide till livet efter livet

Döden sitter över allas vänstra axel, ett vittne som hånar våra handlingar.

Shamanen försonar sig själv med döden, blir vän med den, förvandlar den till sin allierade. Fram till den dagen måste han fylla varje ögonblick i sitt liv med småaktiga uppgifter som erbjuder ett kort frist från den isiga blicken hos hans ständiga följeslagare.

En dag inser han att han hela sitt liv har gömt sig för den som har förföljt honom sedan hans födelse.

Den dagen kan han reglera sin skuld med döden.

Det är min uppriktiga önskan att du har en sådan dag, där du dör till alla dina roller och bisarra spel, till din idé om att vara far, mor, son, dotter, läkare, skräddare, lärare, soldat och din känsla av personliga betydelse.

Från och med den dagen kommer du att ägna dig åt att kartlägga din resa till oändlighet, och döden blir din betrodda allierade.

Jag avslutade med att läsa anteckningen som den gamla shamanen hade fäst i min dagbok fyra decennier tidigare, när jag var hans unga lärling och hade åtföljt honom till Island of the Sun i Lake Titicaca.

Han hade kommit för att avgöra sin poäng med döden.

Vi reste tre dagar med buss och fiskebåt till den legendariska födelseplatsen för Inka för att släppa hans andliga kraft till världens fyra hörn. Detta är den makt som en shaman gör nära slutet av sitt liv.

Idag hade jag med mig den ursprungliga läderbundna tidskriften, efter att ha hämtat den från en bokhylla för denna resa.

"Läs det när du kommer hit igen, för din möte med döden,”Han hade instruerat mig.

Jag kunde konstatera de avsiktliga streckna på reservoarpenna och log efter den sista meningen där bläcket hade tappat i papperet.

Jag hade inte bett någon att gå med mig på min resa till denna ö. Den gamle mannen hade få studenter och bara en handfull lärlingar. Jag har tusentals studenter och inga lärlingar. Alla mina elever är upptagna med sina familjer och företag och har lite tid att följa med en man på en sådan resa.

Island of the Sun är ett turistmål nu, med båtmängder av besökare som anländer varje morgon för att knäppa en selfie vid fontänen som matar sjön. Få promenader till stenalteret i andra änden av ön, eller besök Inka garnisonen nedanför, ovanför stranden, där jag sitter nu.

I kväll kommer jag tillbaka stenarna, örnklorna och skalen i mitt medicinpaket till de fyra riktningarna. Jag har slutfört mitt Ayni, mitt avtal med Spirit. Vilka fruktansvärda saker jag kan ha gjort i mina tidigare liv har jag försonat, hoppas jag.

Nu är det dags att vända min uppmärksamhet till oändlighet, att bli min själs kartograf och planera för den långa resan framöver.

Kathmandu, september 2014

Himalaya Bonpo utövar fortfarande den ursprungliga animistiska religionen i Tibet. Deras muntliga historia går 16,000 XNUMX år tillbaka, och även om de betraktas som buddhistiska, talar de fortfarande till floderna och berggudarna. De är de tidigaste shamanerna och avlade sin visdom och sina hästar på de mongoliska stäpparna när resten av världen fortfarande upptäckte hur man tämjar eld. Deras visdom är modern till alla USA: s shamaniska praxis.

De är mästerkartografer av resan bortom döden.

Ett par år tidigare hade jag lyckats ordna en privat publik med chefen för deras beställning, Menri Trizin, under hans besök i New York. Jag kunde schemalägga en fem minuters publik med Hans helighet, sedan i slutet av åttiotalet. Tre timmar in i samtalet allt han ville prata om var ayahuasca, Amazonas-vinrankan som tar dig bortom döden.

Vi talade om hur shamaner tränar för att dö och hur Bon utövar Phowa, överföring av medvetenhet i dödsögonblicket. Vi upptäckte till vår överraskning att de gamla Himalayas praxis och de som jag hade lärt mig i Amazonas och Anderna var slående likartade.

Nu var jag i Nepal för att lära mig kartorna till The Great Beyond, under en 200 mils vandring in i Mustang, en region utanför gränserna för västerlänningar sedan den kinesiska invasionen av Tibet. Det första stoppet var grottan i Padmasambhava, känd som Guru Rimpoche, demons tamer, som förde buddhismen till Tibet.

Min gamla vän Roshi Joan Halifax ledde expeditionen. Roshi är en buddhistisk forskare nu, klok och fridfull, men jag träffade henne år tidigare när hon var en vild kvinna, antropolog och expert på shamanism. Vi hade utvecklat en vänskap genom åren, även när våra intresseområden divergerade ...

Amazonas djungel, maj 2012

Infödda människor betraktar jaguaren som förvaltare och skydd av regnskogen. Den svarta katten är ayahuascas totemdjur, och lore säger att när du väl behärskar din rädsla för döden, kommer hon att leda dig genom de många områden som vi kan bo i det stora bortom.

Under din träning som shaman kan du skaffa jaguar-kroppen eller regnbåtskroppen, en form gjord av energiträngar som du kommer att ta med dig in i efterlivet. Du gör detta genom att rensa slammet från vart och ett av dina chakra så att du lyser med de sju färgerna på regnbågen. Detta slam är resultatet av det trauma och lidande du har upplevt eller tillfört andra i denna och tidigare livstid.

När du läker och samlar din kraft och visdom kan du förvärva kroppen som tar dig till oändligheten. Om du inte läker kommer du tillbaka till ett liv med lidande och svårigheter tills du lär dig de lektioner som kommer att befria dig.

Jag var tvungen att upptäcka detta på det svåra sättet, som de flesta av oss ...

.

 Translate »