BOKA EN AKADEMISK SAMRÅD

April 2018 10 - Hur man blir en shaman

När jag talar vid liveevenemang eller undervisar workshops och seminarier för Four Winds Society är den första frågan jag ofta ställer: "Vad är en shaman?"

Nästa fråga är, förutsägbart, ”Hur blir jag shaman?” Det första steget mot att gå med i denna forntida andliga och helande praxis är vanligtvis ett kall. Ett samtal kan komma när som helst eller på plats, plötsligt och överraskande, eller efter en djup förändring i personliga förhållanden - en nära dödsupplevelse, plötslig arbetsförlust, fattigdom eller sjukdom. Ibland tar det år innan Andens kallelse sjunker in i ditt medvetande. Du kanske känner igen det som ett akut behov av svar eller en längtan efter något mer i livet, något större än du någonsin har känt.

Min personliga resa började på Kuba, där jag blev uppvuxen med dödens spöke runt mig. Det pågick en revolution, och det var inte ovanligt att se pooler med torkat blod på en uppfart eller trottoar på väg till skolan.

Som tonåring gjorde jag uppror mot kristen dogma. Jag kände att det släppte mig in i en djup sömn istället för inspiration. Jag blev trött på att be Gud att skydda mig från mobbarna i skolan, med den speciella formeln som varje katolsk pojke känner till att göra korsets tecken tre gånger över mitt bröst. Jag blev trött på att be att jag skulle vakna upp följande morgon levande, upprepa bön "och om jag ska dö innan jag vaknar ber jag Herren min själ att ta." Och jag längtade djupt efter Guds kärlek eller kärleken av en annan, vem som helst, som kunde se mig och älska mig precis som jag var.

Som ung man studerade jag buddhismen, som inte stöder existensen av en gud eller gudar. I sina meditationer sägs Buddha ha uppfyllt otaliga gudomliga varelser, men ingen skapare. Buddhismen förvirrar någon form av konserverad tro på reinkarnation och uppmuntrar dig att utforska möjligheten genom meditation. Efter flera års erfarenhet av meditation obehagligt och galet lärde jag mig att njuta av den. Ändå fann jag mig själv söka efter något heligt. Jag jagade efter en skatt som jag inte kunde förklara.

Jag stötte på shamanism medan jag arbetade med min doktorsavhandling i början av 1970-talet. Vad jag hittade är att shamanerna inte utövar bön som vi känner till det. De mediterar inte. Istället fortsätter de visionuppdrag och öva på resa. De går in i naturen och snabbt och dricker bara vatten. Efter några dagar av att inte äta, när de har bränt igenom alla sockerarter i sina system, glider de in i det tillståndet mellan sova och vakna, där verkligheten upphör att vara objektiv och blir flytande. I mina visionuppdrag på Amazonas lärde jag mig att gå in i dessa drömliknande tillstånd och i dem kände jag mig mer vaken och levande än jag gjorde i mitt vanliga liv.

Efter att jag hade initierats fullt ut i shamanism, sa min mentor i Peru mig att ta det jag lärt mig tillbaka till den västra världen och utbilda en ny generation av sjamaner. Mycket få ättlingar till den ursprungliga medicinen män och kvinnor visar intresse för att fortsätta denna tusenåriga tradition. De dras till modern civilisation och nya alternativ i livet.

Det är anmärkningsvärt att när ointresset växte bland traditionella shamans barn, fanns det en växande uppvaknande och vädjan i västvärlden för forntida läkningspraxis och andlighet. Min äldre mentor hjälpte mig att anpassa några av de shamaniska metoderna, andra utvecklade jag senare till en form och ett ämne som skulle vara lärbart i väst, och det är därför jag grundade Four Winds Society och Light Body School.

Under åren har vi utbildat och mentorerat mer än 10,000 XNUMX studenter till att bli vårdare på jorden och drömmare som kan drömma om en mer fredlig värld att bli - dagens moderna shamaner, som arbetar med verklighetens lysande natur.

.Translate »