BOKA EN AKADEMISK SAMRÅD

Mars 2018 06 - Möte don Jicaram och gå in på en aldrig slutande skönhetsresa

In förra veckans blogginlägg, vi slutade med professor Antonio Morales och mig på väg ut över den peruanska altiplano på jakt efter den ökända shamanen, Don Jicaram.

Efter en veckas promenad, och mycket prat, nådde vi en adobe-koja nära där altiplano går ner 5,000 XNUMX fot till Q'ero-djungelländerna, och det var där jag träffade mannen vars spår vi hade följt. Jag såg mannen som de infödda kallade don Jicaram frigör andan av en döende missionär kvinna, en vit kvinna som hade förts till byn av indier från djungeln nedan. Mannen som arbetade tyst, metodiskt för att koppla bort den gamla kvinnans ljusa kropp den natten och in på morgonen - när han stimulerade min nyöppnade vision att bevittna ögonblicket för hennes död - var ingen annan än min följeslagare, professor Morales. Mannen jag hade rest med var den man jag hade sökt.

Vi talade aldrig om den dramatiska uppenbarelsen, och det tog mig några dagar att registrera den fulla betydelsen av denna mans dubbla liv. Rädd och respekterad på landsbygden som en master healer, idoliserad av en handfull universitetsstudenter, var Antonio Morales en man av två världar. Det var som något ur en berättelse. Hela tiden som jag hade sökt efter detta hotun laika som ett ämne för min studie hade han varit vid min sida som studerat mig.

Vi började vårt arbete på allvar. Med hans vägledning inledde jag resan som inte har något slut. På något sätt har vi vandrat tillsammans sedan dess; mina uppfattningar förändras på vägen.

Vi reste till Machu Picchu, där jag arbetade med södra arbete lärde för första gången vad det innebar att konfrontera mitt förflutna och kasta ut det enligt traditionerna av shamanism - mytiskt, katartiskt, snarare än psykologiskt. Jag började lära mig något om användningen av vissa växter för att underlätta läggningen av nya och häpnadsväckande nervvägar i min hjärna. Och vi pratade: om filosofi, om den mänskliga erfarenheten, om arten och användningen av myten, ursprunget till psykologi och berättelse och fysiken i liv och död.

Två år senare reste vi för att bevittna och delta i död av Antonio lärare, en mild, forntida man som dog i sällskap med dem som han hade undervisat i ett halvt sekel. Sedan återvände jag till djungelagunen där Don Ramon Silva först introducerade mig för ayahuasca. Fritt från mitt förflutna mötte jag rädsla och död, och kom till slut för att förstå varför shamanen kallas "en som redan har dött", en som inte har någon oavslutad verksamhet i det här livet eller nästa.

Tillbaka i staterna skrev jag en objektiv analys av primitiva helande traditioner som främst drogs från mina tidigaste upplevelser i Mexiko och Brasilien. Jag fick min doktorsexamen i psykologi och återvände till Peru, bara för att få veta att Antonio hade sagt upp ordförandeskapet för filosofiska institutionen och försvunnit från Cuzco.

Återigen återvände jag till Kalifornien och började anpassa de shamaniska traditioner som jag hade studerat; Jag började översätta medicinhjulets arbete till en västerländsk ram, en helig psykologi. För jag hade för länge sedan förstått att resan med de fyra vindarna representerade en gammal formel för transformation: Kasta det förflutna som begränsar oss (särskilt myten om att vi föddes ut från paradiset), konfrontera och övervinna rädsla för framtiden och döden som förlamar oss, och vi kan leva fullt ut i nuet; tillämpa de färdigheter som lärs på vägen för att få tillgång till ett medvetande hav så stort som själva tiden och sedan hitta ett fordon för att uttrycka upplevelsen med skönhet och leva som en vårdare av jorden.

Jag hade en uppfattning om att medicinhjulet kunde betraktas som en slags neurologisk karta för att åsidosätta de fyra operativa programmen i vår primitiva limbiska hjärna: rädsla, utfodring, stridighet och sex. Vidare föreställde jag mig det förmågan att åsidosätta de främsta direktiven för den mest primitiva delen av vår hjärna kan tillåta oss att gå in i ett större medvetande. Kanske är den potentialen grundläggande för nästa kvantesprång i utvecklingen av vår art.

Så jag hade börjat arbeta med grupper av psykologer och andra hälso-och sjukvårdspersonal för att introducera dem denna forntida formel, för att leda dem på själens resor. Det var när jag genomförde en workshop bland ruinerna av Machu Picchu, sju år efter att ha saknat honom i Cuzco, jag hittade Antonio igen. Han föreläste för en grupp skolbarn och guidade dem genom ruinerna av Ljusstaden som deras förfäder hade byggt.

Han var klädd som han alltid hade klädd i landet: ett par rå bomullsbyxor, sandaler, en enkel brun poncho och en slå gammal fedora med ett satinband. Han bar en vandringspinne, ett nyfiken erkännande av sina avancerade år - det var inte tillräckligt länge för att luta sig på, det var helt enkelt en pinne att gå med.

Vi talade i flera minuter. Han berättade för mig att att minnas gamla minnen - Nordens uppgift - inte bara handlar om att återkalla kunskap som andra förvärvade i vår art. Det går igenom sprickan mellan världarna och tar vår plats bland de två gånger födda, alla de som har erövrat döden, kämpat med medvetenhetens arketyper och behärskat naturens krafter för att bli kunskapspersoner. ”Bli dem och låt dem bli dig,” sa han. ”Deras minnen kommer att växa i dig, för det är de du blir.” Han sa att historien litar på oss med ett ansvar - ett förvaltarskap, han kallade det - och vi abdikerar genom att söka tillflykt i dramat i vår personliga förflutna. Vi vanära vårt människors släkt.

”Din psykologi,” sade han, ”lär dig att förena dig med det förflutna, med din mor och din far och din historia. Vår psykologi lär oss att förena oss med framtiden, skapa ett öde för oss själva och bli förvaltare i världen att vi vill att våra barn ska ärva. ”

Han fortsatte att tala om öst. ”Det är den visionära vägen,” sade han. "Det är där vi tar fullt ansvar för vem vi blir och påverkar ödet genom att föreställa oss det möjliga." Han sa att ödet inte är något som man försöker få kontroll, men en maktperson kan påverka det. "Lär dig att dansa med det," sade han. "Led det över tidens dansgolv."

Och han knackade på toppen av huvudet och sa att sprickan mellan världarna är klyftan i skallen som vi är född med, fontanel som stängs strax efter födseln.

Han hade alltid varit en poet, en metafors mästare.

När hans liv slutade närmare hade Antonio Morales vänt sig till barnen; för allt börjar med barnen.

Han tog min hand då och sa till mig att vi skulle träffas igen, att det fanns platser där han inte kunde gå ensam. Ett anmärkningsvärt uttalande från en man som hade rest längre inom det gränslösa området för sitt eget sinne än någon man någonsin kommer att känna. Det var hösten 1983. Och det var den sista jag såg av honom.

Min mentor trodde att de nya sjamanerna, de nya jordbrukarna skulle komma från väst. Vi är de som kan ge läkning och omvandling till våra familjer, till våra samhällen och till jorden. Vi är förändringsagenterna. Visdomskroppen jag förvärvade med honom och i mina år av studier med medicinen män och kvinnor på Amazonas och Andes är vad vi lär våra elever på Light Body School idag.

 

.Translate »