BOKA EN AKADEMISK SAMRÅD

Juni 2019 25 —Pachamama, vetenskap och andlighet

Jag tillbringade ett kvart århundrade med att resa och studera med de mest kända visarna i Amerika. Jag bevittnade extraordinära botemedel - personer som västerländsk medicin länge skulle ha gett upp, återvände till hälsa på sätt som jag bara kunde tillskriva ett mirakel eller spontan eftergivande. Med tiden blev jag en lärling till shamanerna och lärde mig deras helande praxis och metoder. Ändå kändes en del av mig alltid som en outsider.

En gammal indian som jag jobbade med i många år, en man som så småningom blev min mentor, förklarade för mig: ”Det beror på att din Gud är en fallande Gud. Han kommer i sällsynta tillfällen ner från himlen för att röra vid oss ​​här på jorden; medan vår gudom är en stigande gudomlighet som reser sig upp från jorden som den gyllene majs och bor bland oss. Vår kreativa kraft är Pachamama, den gudomliga modern. ”

Visarna jag studerade med arbetade med den gudomliga modern, en energi eller intelligens de kunde interagera med för att läka sina patienter. Med tiden fick jag veta att vi var och en har potential att upptäcka den gudomliga modern i naturen. Detta var inte den skäggiga gubben vars bild jag hade kommit för att associera med Gud. Detta var en kraft som tillförde hela skapelsen, ett hav av energi och medvetande som vi alla simmar i och är en del av. Jag förstod den här livskraften som infunderar varje cell i våra kroppar, som animerar alla levande varelser och som till och med drivs med stjärnor.

Inka-shamanerna trodde att vi själva är den här gudomliga energin som är förkroppsligad i materien, ungefär som solskenbånd som lindar sig runt trädstammarna och sedan släpper deras ljus när vi placerar en stock i elden. De hävdade att de kunde se utstrålningar av denna energi runt en persons kropp i form av en lysande matris.

Efter många år lärde jag mig också att känna detta lysande fält och förstå sjamanernas koncept om allt liv som är sammankopplat genom ljussträngar. Till att börja med var mitt vetenskapliga tanke att fånga denna uppfattning genom att förklara för mig själv att vi äter djur som äter gräs som livnär sig från solljus. Jag påminde mig själv om att klorofyll förvandlar ljus till kolhydrater, som vete och andra korn, och att vi förvandlar kolhydrater till ljus i våra celler för bränsle. Med tiden lindrade min logiska hjärna sitt skruvliknande grepp om min medvetenhet, och jag kunde mer direkt uppfatta den skapande lysande väven.

Med tiden fick jag veta att trauma lämnar en nästan outplånlig signatur som en healer kan uppfatta inom sina klienters lysande fält. Healers tror att detta markerar en persons upplevelse av hälsa eller sjukdom under hela sitt liv, som ett kors som var och en av oss måste bära. En shaman kan hjälpa människor att lätta upp sin belastning, kanske till och med hjälpa dem att förstå de lärdomar de behövde för att lära av det ursprungliga traumat de upplevt, men det är upp till varje person att välja om de bär sitt kors lätt, kassera det helt eller bli belastade och överväldigade under vikten.

2006, på en av mina årliga expeditioner till Anderna, träffade jag Dr. David Perlmutter. Jag hade hört talas om hans arbete med neurologiska störningar och glädde mig över att han också var intresserad av inhemska läkningspraxis. När vi pratade nämnde jag shamanernas uppfattning om hur viktigt det är att återställa den kvinnliga livskraften och hans ansikte tändes omedelbart. "Ja," kommenterade han, "det är mitokondrierna."

När jag hörde detta föll jag nästan av min stol. Här var kopplingen mellan de forntida shamaniska praxisna och modern neurovetenskap. Jag kom ihåg att våra mitokondrier ärvs från vår mors släkt. Här var källan, inuti varje cell i varje levande varelse, till den feminina livskraften som visare talar om. Jag blev väldigt upphetsad när han nämnde hur dessa energifabriker tycktes bryta ner under den ständiga spänningen i våra snabba liv och från biokemiska gifter, inklusive kvicksilver, bekämpningsmedel och vatten- och luftföroreningar.

Ju mer vi pratade, desto tydligare blev det för oss båda att det finns många delar av forntida helande och andliga metoder som kan beskrivas i moderna neurologiska termer. Tänk om vi kunde föra samman dessa metoder för att hjälpa våra studenter och patienter att läka deras hjärna, återställa deras hälsa och uppleva frihet från destruktiva känslor som ilska och rädsla?

2011 publicerade Hay House Starta din hjärna—Som Dr. Perlman och jag var författare av - sammanföra de länge åtskilda disciplinerna av vetenskap och spiritualitet för att hjälpa läsarna att få tillgång till de delar av hjärnan som definierar oss som människor.Translate »