BOKA EN AKADEMISK SAMRÅD

2018 September 04 —Reiden om den stora korsningen — Ödmjukhet som erövrar stolthet

Shamaner i traditionella samhällen anser att man för att erövra rädslan för döden måste man uppleva den mytiskt. I vissa kulturer kan en initierad begravas i sanden under flera dagar med bara ett halm i munnen för att andas igenom. I Amazonas kan han äta ayahuasca, ett kraftfullt hallucinogent sammandrag utformat för att inducera ett förändrat medvetande, där han kommer att öva inför sin död symboliskt. Jag minns första gången jag upplevde detta djungelbrygg. Efter att jag kommit över illamående och hade rensat flera gånger genom varje öppning i kroppen, luktade jag en lugn lukt. Jag vände mig till höger och såg att min arm sönderfaller och att det fanns maskar och torkar som kryper genom mitt kött. Jag försökte skrika efter hjälp, men jag kunde inte ge ett ljud. Min mun svarade inte längre på mig. Jag var livrädd när min kropp fortsatte att ruttna framför mig med en överväldigande stank, tills allt kött var borta, vilket bara lämnade bakom mig de blekta benen på mitt skelett. Jag minns att jag tänkte för mig själv, ”Jag är redan död, det här är det värsta som kan hända.” Men jag tog fel.

Därefter började jag se bilder av allt lidande som människor har drabbat varandra genom historien. Det var som om jag tittade på en film som jag inte kunde stoppa och uppleva alla känslor och känslor av varje eländig handling jag bevittnade. Jag hade ännu inte lärt mig att man kan vägleda dessa upplevelser, bokstavligen byta kanaler, och jag satt fast och tittade på kanalen som spelade upp alla de grymheter som människor någonsin hade gjort mot sina medmän och kvinnor. Och så slutade det hela, och det fanns bara natthimlen och en vacker tomhet, och jag hörde en röst som berättade för mig att jag alltid hade funnits, sedan innan tiden började, och att även om detta var mänsklighetens historia, behövde det inte att vara min berättelse. Sedan visade rösten mig hur tiden började, i en livlig uppspelning av hur jag föreställer mig att skapelsens Big Bang måste ha sett ut. Efteråt tittade jag ner och såg att min kropp var hel igen. Jag var utmattad men lycklig. Jag hade visat att döden bara är en dörr till evigheten och förstod varför detta kallades den stora initieringen.

Målet med shamanistiska praxis som dessa är att frikoppla vårt medvetande från vår fysiska kropp så att vi kan identifiera oss med ett själv som är evigt. I själva verket, för att behålla sitt perspektiv på evigheten i ljuset av den bestående illusionen om att köttvärlden är allt som finns, sjamaner besöker regelbundet erfarenheter som den som jag hade i Amazonas. Efter de första tiderna behöver de inte längre gå igenom den irriterande döden av deras fysiska kropp, och de hoppar rakt igenom till ett upplyst tillstånd. Då, när ögonblicket av fysisk död kommer, gör de enkelt den stora övergången utan rädsla, eftersom de redan vet vägen hemifrån.

Döden kan känns som det ultimata mötet med terror. Du kanske har smakat på denna rädsla när någon dog i din närvaro - vare sig det var en älskad, en person som du beundrade på avstånd eller en främling som omkom i en bilolycka vars kropp du såg täckt och liggande på vägen som du och de andra pendlarna körde nykter förbi scenen. I sådana ögonblick bryts mekanismen för förnekelse ner och vi minns dödligheten.

Att erövra rädsla för döden tillåter oss att uppleva vår kraft även när vi är ödmjuka av hur små vi är i det större planen med saker. Det låter oss drömma stort, även om vi fortfarande måste stiga upp vid gryningen varje dag och delta i en lång lista med arbete innan vårt huvud träffar kudden igen. Det är det som tillåter oss att gå ut med en känsla av syfte, att veta att om detta var vår sista dag på jorden, skulle vi ha använt det väl. Det är det som ger oss styrkan att helt enkelt le när någon underskattar oss och inte känner något behov av att bevisa att de är fel. Vi reserverar vår energi för att göra det som betyder för oss, inte för att övertyga världen om att vi är väldigt viktiga.

När detta är vårt sätt att leva blir döden en naturlig process. Vi står inte våldsamt mot eller håller fast vid det sista andetaget. Vår stolthet upplöses eftersom vi inser hur små vi är och vi ödmjukas av vår roll i skapelsen. Rädsla ger plats för vördnad och förtroende. När vi upplever den stora korsningen på detta sätt skjuter vi inte upp den till våra sista dagar.

.Translate »