Ring oss nu kl
(+ 877) 892-9247 XNUMX XNUMX

or

Ring oss nu kl
(+ 877) 892-9247 XNUMX XNUMX

or
FÅ MER INFO

Februari 2018 27 - Början av min resa på shamanens väg: Professor Antonio Morales

I början av 1970-talet reste jag till Peru med all ära, självupptagning och otålighet hos en ung maverick. Jag hade blivit utsatt för afro-kubansk spiritualitet, med dess trumma- och ljusceremonier, som ett privilegierat barn som växte upp i staden Havanna före revolutionen. Inspirerad och uppmuntrad av en pionjär inom drömforskning, Dr. Stanley Krippner, hade jag sökt (under en magisterexamen i psykologi) att utsätta mig för många av de mer fenomenala läkningspraxis i Latinamerika: urban healing i Mexiko, och Candomblé i Brasilien. Jag hade tagit examen 1972. Sedan utformade jag med Dr. Krippners vägledning ett utraditionellt doktorandprogram i samtida psykologi för att studera den gamla psykologins praxis. Jag hade åkt till Peru för att leta efter den sagnomsuste ayahuasca, ”de döda vinstockarna”, djungeln Liana som sägs ta en genom en upplevelse av döden och tillbaka igen. Jag ville hitta en ayahuascero—En djungel shaman, en leverantör av denna legendariska dryck. Så jag hade flygt till Cuzco på väg till Amazonas-djungeln, och där träffade en man som gav mig vägbeskrivning.

Det här var professor Antonio Morales, som jag minns honom då: en liten man i en sliten och väskig pin-stripe-klänning från I940-talet, rakt grått hår borstat tillbaka från en hög panna, färgen på mahogny. Hela hans ansikte, dess höga kindben och den långa Inca-näsan, kanske hade ristats från det lövträet. Hans ögon, valnöt Iris och ebenholts elever, påminde mig om Rasputin. Han var en quechuaindian, den enda indianen på universitetets fakultet. Han hade introducerat mig det grundläggande begreppet shamanen, ”den som redan har dött”, ”jordens vaktmästare”. Han skisserade för mig den fyrfaldiga kunskapens väg, medicinhjulet, fyra vinders resa. Han varnade mig för att inse skillnaden mellan att ha en upplevelse och portion en upplevelse, en distinktion som jag inte helt skulle uppskatta förrän mycket senare. Och han riktade mig till Don Ramón Silva, en påstådd ayahuascero som bodde i Amazonas djungeln söder om Pucallpa.

Jag räknade som tur att jag hade hittat en man som i hans ord hade vuxit upp med myterna och sköts om legenderna i sin kultur och gick hänsynslöst mot Pucallpa och sedan några 60 udda kilometer in i djungeln. Jag hittade Ramón. Jag smakade på ayahuasca. I en halm med halmtak på stranden av en liten lagun, en bakvatten i Amazonas, strömmade Ramons fingrar en ensträngad harpa, hans läppar sjöng djungelns låtar, och rädslan definierades för mig för evigt. I vad som då var den mest upprivande fullsensoriska upplevelsen i mitt liv, mitt medvetande, min mycket medvetenhet om mig själv och min miljö ändrades oåterkalleligt. Till och med efter att jag lyckades nedsätta traumat från min erfarenhet som en substansinducerad hallucinogen episod visste jag att saker och ting aldrig skulle bli samma igen.

Jag återvände till Cuzco, och gamla professor Morales lyssnade sakligt, accepterade min berättelse utan problem och definierade min erfarenhet elegant. Det var "Västens arbete", förklarade han; Jag hade varit överträffad för att söka en upplevelse av detta slag utan korrekt förberedelse, utan färdigheterna för att tjäna upplevelsen, mycket mindre förstå det. Resan med de fyra vindarna, som han utarbetade den då, var en metaforisk resa genom medicinhjulets fyra kardinalriktningar. Det börjar in södern, där man går för att konfrontera och slänga det förflutna precis som ormen kastar sin hud, för att lära sig gå med skönhet på jorden. Ormen är den arketypiska symbolen för denna riktning. Västern är vägen till jaguaren, där man möter rädsla och död; här förvärvar man hållning, antar ståndpunkten för den andliga krigaren som inte har några fiender i detta liv eller nästa. Vägen leder sedan till norr, förfädernas plats, där man har den direkta och omedelbara erfarenheten av kunskap, och möter makt ansikte mot ansikte. Äntligen finns det öst, den svåraste resan som en kunskapsperson gör. Det här är örnvägen - flyget till solen och resan tillbaka till ens hem för att utöva syn och färdigheter i samband med sitt liv och arbete.

Här var den mest eleganta beskrivningen av "hjältens resa" jag någonsin hade hört: ett destillat av alla dessa berättelser om andras upplevelser - själva berättelserna som vi har skapat till myter och religioner för vår art. Obehindrat av mirakel, antropomorfa gudar och broderi av århundraden med berättande, tolkning och återförsäljning, var medicinhjulet en resväg för självupptäckt och transformation. Det fanns något oemotståndligt primitivt och elementärt i det, något auktoritivt, som om det representerade en av de tidigaste beskrivningarna av medvetenhetsfenomenet, medvetandets mekanism.

Professor hade förklarat att förutsättningarna för att delta i denna process var enkla: hitta en hatun laika, en mästerskaman. Han eller hon skulle kunna urskilja min avsikt och mitt syfte. Om jag gick fram till mönster - om min avsikt var oklanderlig och mitt syfte rent - skulle han eller hon vägleda mig på min resa bortom kanten av vanlig medvetenhet.

Det fanns en sådan man som professor Morales hade hört talas om, en shaman, en ökänd hatun laika som sa att vandra altiplano, den höga kapellära platån i södra Peru. Han kallades don Jicaram. Hans namn härstammade från Quechua verbet ikarar, "Att stärka." Om jag skulle kunna ockupera mig de kommande två veckorna tills universitetet skulle vara i fördjupning skulle professorn vara glad att följa med mig på en vandringstur i regionen.

De nästa veckorna tillbringade jag och bodde och arbetade med en stadsmedelsläkare och hans fru i utkanten av Cuzco; två veckor som kulminerade med min underkastelse till en ritual utformad för att öppna min "inre vision." På en kylig marskväll var "slöjan" som mina värdar uppfattade täckt min "vision" ristade bort från min panna med min egen jaktkniv . Jag såg saker den kvällen, bevittnade en annan form av medvetenhet, upplevde en annan sorts vision, hade i själva verket en annan djupgående upplevelse som jag kämpade för att förneka, rabattera, minska till den nyfikna effekten av förslag och traumatisk ritual.

Strax därefter Professor Antonio Morales och jag åkte över den peruanska altiplanen på jakt efter den ökända shamanen, Don Jicaram. Vi promenerade i nästan en vecka och vi pratade. Antonio och jag skulle gå tillsammans i många år, göra liknande turer under vår relation, och jag skulle tycka om dessa tider då så mycket som jag har upphöjt dem sedan. Vi blev vänner, vi blev kompadrar, och med hans vägledning inledde jag den oändliga resan som ledde mig till att hitta Four Winds Society och Light Body School, där vi utbilda praktiker för energimedicin i millenary art of shamanic healing.

.Translate »