Ring oss nu kl
(+ 877) 892-9247 XNUMX XNUMX

or

Ring oss nu kl
(+ 877) 892-9247 XNUMX XNUMX

or
FÅ MER INFO

2017 Dec 26 —DET SÖKER OM SÅLEN

Sökandet efter själen har upptäckt människor i århundraden. Först trodde våra förfäder att själen hade sitt säte i hjärtat. Senare blev många andra organ kandidater för att hysa själen - inklusive levern och mjälten.

Så småningom, när vi inte kunde hitta själen på någon av dessa platser, beslutade vi att den måste ligga i huvudet, inuti hjärnan. Ändå hade de forntida egyptierna liten nytta av hjärnan: medan de försiktigt mumifierade alla en avdödas organ, tömde de hjärnan genom att sätta sugrör genom näspassagen in i kranialkaviteten och slängde hela blodiga röran bort.

Idag hävdar de flesta forskare att det vi kallar medvetande är en epifenomenon eller en sekundär biprodukt av hjärnan - det vill säga att nervkretsarna i hjärnan skapar medvetande. I själva verket säger Francis Crick, en av upptäckarna av DNA, i sin bok Den häpnadsväckande hypotesen: Den vetenskapliga sökningen efter själen att allt man kan lära sig om själen kan hittas genom att studera människans hjärna.

I kontrast, shamaner är mer benägna att tro omvänt, att hjärnan är en epifenomenon av medvetande, och att medvetandet i sig själv använder komplexa evolutionära mekanismer för att skapa neuralkretsar som gör att vi kan bli medvetna om oss själva och universum.

Jag minns första gången jag höll en mänsklig hjärna i mina händer. Min vän, Brian, student i medicinsk skola, hade bjudit in mig att gå med honom den kvällen medan han tog bort en hjärna från en kadaver som han och hans dissekpartner hade arbetat med. Brian hade hjärnan för sig själv, eftersom hans partner hade vidarebefordrat erfarenheten och sa att hon skulle gå in i obstetrik och hade litet intresse för den delen av anatomin.

Brian's cadaver var en ung kvinna som heter Jennifer. Jag hade sett mänskliga hjärnor tidigare, flytande i formalinfyllda laboratoriekrukor. Men det ögonblick som Brian utsatte Jennifer's hjärna genom att dra kalvariet bort från skallen kommer alltid att leva med mig.

Aristoteles tyckte att hjärnan kylde blodet, att tänkande var en funktion av hjärtat. Rene Descartes beskrev hjärnan som pumpen i en nervbrunn. Det har jämförts med en klocka, en telefonväxel, en dator; ändå är hjärnans mekanik mycket mer komplicerad än någon analog. Teoretiker Lyall Watson skrev att om hjärnan var så enkel att vi kunde förstå det, skulle vi vara så enkla att vi inte kunde. Och källan till all denna teori och spekulation var den valnötformade, köttiga, gråa vävnaden före mig.

Den kvällen tog jag med mig en liten del av Jennifer's hjärna som vi hade skivat och tärat och placerat på en glasrutschbana, den typen du använder i ett mikroskop. Rutschbanan innehöll en liten bit av Jennifer's prefrontala cortex. Jag sa till mig själv att jag ville "titta in i hennes huvud" mer noggrant vid ett senare tillfälle.

Veckor senare var jag i Cuzco, huvudstaden i det forna Inca-imperiet och den längsta bebodda staden i Amerika. Förfäderna till inka hade byggt de ursprungliga lera-och-halmstrukturerna, och inka hade byggt stora stenpalatser ovanpå dem. Jag besökte Don Antonio Morales, min översättare och informant när jag undersökte Andes healers och vismän, och som jag senare skulle upptäcka var en av de stora shamanerna i området.

Den kvällen, när jag gick in i Don Antonio enkla stuga, var det första han sa till mig: "Du har tagit någon med dig." Jag svarade genast att jag hade kommit ensam, men han tittade bortom mig på baksidan av rummet , och han sa att gästen som jag hade tagit hade kommit oinbjuden.

Och sedan började han beskriva Jennifer för mig, hur hon levde, vem hon hade älskat och hur hon hade dött. Håret på baksidan av nacken stod i slutet. Jag var inte van vid att oinbjudna gäster skulle följa med mig, men jag kom ihåg att jag hade sovit rastlös sedan den upplevelsen med Brian i anatomilaboratoriet. Och nu berättade den här gamla visaren att Jennifer själ hade fäst sig vid mig.

"Det beror på att du är varmhjärtad och medkännande," sa den gamle mannen. ”Även om hon dog, fångades hennes själ mellan de levande och andens värld. Hon fångades i en mardröm som hon inte kunde vakna upp från. Och kanske visste hon, någonstans djupt inne, att du skulle ta henne till mig och att vi skulle lindra hennes lidande. ”

Den gamle mannen påpekade att Jennifer själ hade fastnat i ett föremål av hennes som jag hade tagit bort utan tillstånd. Jag började genast gräva genom ryggsäcken och drog ut mikroskopglaset.

"Vad är det?" Frågade Don Antonio.

”Det är hennes hjärna, en bit av det,” sa jag. Han såg på mig och rynkade pannan.

"Du har gjort en mycket dålig sak," sa han. ”Men det var kanske till det bästa. Nu ska vi läka henne och hjälpa henne att återvända till andens värld. ”

Således började min träning med shamanerna. Sedan dess har jag haft en direkt och tydlig upplevelse av min egen själ och skönheten hos andras själar runt mig. Jag har upptäckt att själen är den finaste aspekten av den mänskliga naturen, den delen av oss som finner skönhet överallt oavsett hur mycket fula det finns runt oss. Det är den del av oss som inte längre söker efter sanningen utan snarare ger sanningen till varje möte. Det är den del av oss som inte längre söker lycka utan tillför varje ögonblick med glädje. Det är den del av oss som utövar vänlighet och lever i enkelhet.

Shamanerna tror att själen är allt som är vackert och ädelt om att vara människa. Själen har möjligheten att bli evig eftersom skönhet och adel är evig. Men för att uppleva detta måste vi först läka trauma och smärta från vårt förflutna och bli upplysta. Det stora experimentet som var och en av oss kan utföra är att göra återhämta en viktig aspekt av oss själva som vi har förlorat till följd av smärta, trauma och stress.

I metaforiska termer är detta den del av oss själva som aldrig lämnade Edens trädgård, som fortfarande går med skönhet i världen, kopplad till floderna och träden, och som talar med Gud enkelt och lätt. Vi tror att nyckeln till detta ligger ovanför våra ögonbrynen, i vår prefrontala cortex.

När denna hjärna är väckt kan vi uppleva hjärnsynergi och förstå vem vi är och vad vi vill ha från livet.

.Translate »