Ring oss nu kl
(+ 877) 892-9247 XNUMX XNUMX

or

Ring oss nu kl
(+ 877) 892-9247 XNUMX XNUMX

or
FÅ MER INFO

April 2018 24 - Att kyssa en glaciär

När jag träffade Don Manuel Quispe - en äldre Q'ero-medicinman - hade han redan tappat de flesta av sina främre tänder. Han var 60 år gammal, efter bästa erinring. Strax efter att vi träffades erbjöd jag mig att köpa honom en uppsättning tandproteser. Han var rasande över att de måste dra ut hans återstående framtänder för att förankra hans nya. Det var en smärtsam process, eftersom tandläkarna i Anderna inte var de mest skickliga.

Inte långt efteråt bad han mig ta med en liten grupp av mina elever på en expedition till Mt. Ausangate, en plats helig för Laika, och ett av de högsta bergen i Amerika. Vi skulle delta i en ritning som kräver i framtiden, de högsta möjligheterna för framtiden. Laika förstår att när jordens öde går, så är människans öde också, och att vi är en del av en lysande webb som involverar hela skapelsen. Som den gamle mannen förklarade det för mig, skulle vi kalla en framtid som skulle vara mest helande för jorden.

Don Manuel förklarade att även om de flesta av oss bara försökte förbättra vårt parti i livet, kallades en Laika för att drömma om alla varelser och jorden själv. Under denna ceremoni skulle vi resa in i framtiden efter att den stora omvälvningen mänskligheten skulle gå igenom. Det vi upptäckte kunde förändra våra liv till det bättre och människans öde.

Jag var glad att följa med inbjudan. Jag visste att indianerna desperat behövde en ny dröm, eftersom de inte deltog i den västra drömmen om framsteg. De flesta av Andinska folken fortsätter att leva i fattigdom med litet hopp om att bryta ut den cykel som håller dem fattiga, även när de andinska städerna och Conquistadors barn trivs. En ny dröm skulle också vara bra för oss som hade uttömt den gamla dagdrömmen om framsteg som hade lett till våldtäkt och plyndring av jorden till vår exklusiva fördel.

Don Manuel pekade på den närliggande lagunen, en grund pool som inte var mer än 10 meter djup, där du kunde se glaciärens blåa botten.

”Det är vanligt att en av deltagarna hoppar i isvattnet och kysser glaciären,” sa han och tittade på mig.

”Jag är bara en antropolog,” klagade jag. Det var sent på eftermiddagen, vi var nära snölinjen och jag kände kvällens kyla närma sig.

De andra indianerna i gruppen nickade överens och vände blicken nedåt för att ge mig integritet när jag gick ner till mina shorts. Jag gick till en klippa som sprungit över poolen och kände gåsbockarna på min hud. Jag tog tre djupa andetag och dove in.

Jag träffade vattnet och andetaget slog ut ur bröstet. Min hud brann, mitt hjärta tävlade, eftersom drivkraften från mitt dyk bar mig till botten. Jag kysste glaciären och gick sedan in i en långsam rörelse. Jag kunde se mig själv ovanför poolen, i en långsam krypning mot ytan.

Mitt huvud bröt ytan, och tog in en mängd frigid luft och jag-paddlade till sidan. Ett dussin armar hjälpte mig ur vattnet, och andra torkade mig med en handduk. Alla ler och talade upphetsade. Det verkade som om jag hade klarat ett slags test.

Senare på kvällen frågade jag Don Manuel hur det var när han var tvungen att dyka i poolen.

"Ingen går någonsin in i den kvinnliga Jaguar-lagunen. Du kan dö av kylan, ”sa han.

Jag måste ha sett förbryllad ut.

"Det var för mina tänder," flirade han och blinkade ett felfritt leende mot mig.

Detta är ett utdrag ur Dr. Alberto Villoldos kommande bok, Shamans hjärta: Stories & Practices of the Luminous Warrior.

Klicka här för att beställa din kopia idag.

.Translate »