BOKA EN AKADEMISK SAMRÅD

Juni 2019 04 —Vakning från drömmen om säkerhet

När jag började min shamaniska träning, frågade jag mig själv, "Är det verkligt, eller gör jag allt detta upp?" Under en lång vistelse i djungeln som arbetade med Ayahuasca-vinrankan började jag lära mig det territorium som visades mig av växtmedicinen. Jag blev inte längre trasig av visionerna, föras från de heligaste himlen till de djupaste källorna, men kunde leda dem. Men innan det hände hade jag ett skrämmande möte med en amasonisk anakonda. Vid en ceremoni med medicinalanläggningarna var vi inne i en maloca - en cirkulär halmtakhytt upphöjd på stolpar ovanför marken. Vi arbetade inomhus eftersom Amazonfloden hade överskridit sina banker och översvämmat området. Halvvägs på kvällen kände jag ett behov av att kissa. Jag lämnar maloca och går ner ett par trästeg. Jag tissar nöjd, himlen ovanför full av stjärnor, när jag märker att en krusning i vattnet kommer mot mig. När det närmar sig inser jag att det är en orm, en gigantisk anakonda som öppnar munnen när den når mig och visar mig banden i takets mun. Jag är livrädd av odjuret och springer tillbaka inuti och gömmer mitt huvud under min poncho och ber att det kommer att försvinna.

Några månader senare leder jag en workshop i de schweiziska Alperna. Efter att kvällsprogrammet är slut går jag till min stuga och stannar utanför några ögonblick för att beundra stjärnorna. Stugan ligger djupt i skogen och kvällen är varm och klar. Plötsligt märker jag att en krusning skär genom luften som en ljudvåg, förutom att allt förblir tyst. Och sedan ser jag den gigantiska anakondan som glider mot mig från skogen. Den här gången håller jag min mark och känner att mitt hjärta dunker i bröstet. Jag inser att ormen kommer för mig, och jag ser hur den öppnar käftarna, och jag ser banden på munnen. Sedan hör jag en röst som säger med absolut tydlighet, ”Du vet att jag ska äta dig. Ditt val är att antingen gå igenom mig och komma ut på andra sidan som ormbåge, eller bli mig när jag smälter dig. ”

Jag inser att striderna är meningslösa och nickar till den stora varelsen. Jag känner mig själv sväljas och alla mina ben krossas när mitt ljus, frigjort från min kropp, sipprar in i varje cell i den stora ormen och jag blir en med den.

I det ögonblicket hade jag en perfekt förståelse för vad det betydde att vara en lysande krigare utan fiender i den här världen eller nästa. Anakondan var inte min fiende. Det var ett test, en vän som befriade mig från rädsla för att förlora mitt liv.

Det tog mig ett ögonblick att komma tillbaka till min kropp, stående vid skogskanten och stirra på stjärnorna igen. Jag klämde mig själv. Det fanns ingen anaconda, och jag kände mig stor och expansiv, badad i Ursprungligt ljus, del av en stor tomhet som var kognizant och levande.

Några veckor senare återvände jag till Kalifornien för att jobba på universitetets fakultet. Efter en dag med möten och kommittéer, med betygsättning av uppsatser skrivna av studenter som tog kursen för att avlägga examen, kom jag ihåg att jag frågade mig själv, "Är detta verkligt?" Och i de heliga lärosalarna kunde jag inte hitta något riktigt.

Det fanns inte längre någon sanning där för mig.

Detta innebar att lämna fakulteten vid ett prestigefylldt universitet och komforten i en månadslön. Jag hade arbetat hårt för att säkra mitt jobb och min position och vaknade en morgon för att inse att säkerheten jag längtat efter hade blivit en gyllene bur. Jag var som en örn vars vingar hade klippts; Jag såg imponerande sittande på min abborre, men kunde inte fly långt oavsett hur hårt jag klaffade på mina vingar.

Det var dags för professorn att dö, att släppa kärleken, pengarna och identiteten som positionen erbjöd mig. Jag bestämde mig för att det var dags att sluta gömma mig bakom mina grader och börja lära vuxna som var hängivna till att bli moderna sjamaner. Då hade jag en ung familj att stödja och ingen inkomst, titel eller position, men jag visste vem jag var och vart jag åkte. Det är inte som om jag hade en destination i åtanke. Det var ett vagt kall och en känsla av öde som fick mig att gå bort från en dagdröm.

Jag hade vaknat upp från säkerhetsdrömmen. Jag måste fortfarande vakna upp från dagdrömmen om permanentitet och dagdrömmen om kärlek som är ovillkorlig. Men jag fick min första smak av den heliga drömmen och Ti, och jag visste att ingenting skulle bli detsamma efter det.

.Translate »